hits

Petter Northug

Ærlig talt, Gunde Svan!

I dag er det laget en sak på Nettavisen og NRK om Gunde Svan, fra et intervju med expressen, hvor han uttaler seg om blant annet Petter Northug. Det skal jeg gi et tilsvar på her.


Foto: Nettavisen og Sindre Ræder

Gunde kommer nemlig med to beskyldninger mot Petter Northug. 

Den første er at Gunde selv mener å observere en ukultur i skiløypene fra nordmenn i skandinavisk cup, som han da legger Northug til skyld for.

"De tar over stadion, går mot kjøreretningen og skrenser ned sporene". "Selvsikre nordmenn som Petter Northug ... har en negativ påvirkning på kommende generasjoner" 

For det første: Hva mener du med å ta over stadion? Hva betyr det? Er vi for mange nordmenn? Hvis det er tilfellet, beklager at vi har for god rekruttering. Merkelig kommentar...

For det andre: Denne skrensinga og å gå mot kjøreretningen er nytt for meg, men siden du "mener dette helt klart" så må det vel være sant? Du får det til å høres ut som at alle nordmenn bryter konkurransereglene i langrenn. Å skjære alle over en kam er jo, som alle vet, svært politisk korrekt. Hvis det er sant, så er det tross alt TDenes og arrangørenes jobb å holde orden i skiløypene under konkurranser, ikke Petter Northug! Feil person å legge skylden på, Svan. Jeg opplever at vi ikke har dette problemet i Norge. Send TDene deres og arrangørene deres over til oss, så skal vi lære dem opp.

For det tredje: Er det galt å være selvsikker og nå? Ja, la oss alle gå rundt som sosialt usikre mennesker. Og for at en utøver skal prestere er det jo allment kjent at det er viktig å ikke være selvsikker. Bra pepptalk for kommende generasjoner, Svan. Du må ha vært en strålende motivator for utøverene dine da du var landslagsjef for Sverige.

Den andre beskyldningen er at Northug utnytter andre. Spesifikt at han utnytter andre ved å henge på under skirenn og ikke dra selv og at det er dårlig sportsånd.

Ærlig talt, Gunde, følger du ikke med i timen. Du forveksler dårlig sportsånd med taktikk! Langrenn er ikke bare intervallstart lengre. Det handler ikke lengre om å bare være i best form og om å gå fortest fra A til Å. Det handler om å komme først i mål, om å være smart, å spille på sine styrker!  Fordømmer du også sykkelverdenen pga det samme taktikkeriet der? 

Det er FIS og Vegard Ulvang som har bestemt denne utviklingen for å øke langrennssporten underholdningsverdi. Ikke Petter Northug. Kritiser dem om du er uenig med utviklingen.

Det er tydelig at du har et horn i siden til Northug, Svan. Men, som Northug, gikk du også egne veier. Så ikke sett deg nå på en høy hest og kast ut kommentarer for å slukke din grunnløse frustrasjon. Det kler ikke en gammel storhet. Tvert imot.

Derfor ble Northug disket på fredag!

Fikk du med deg Petter Northugs deplassering på sprinten i Lillehammer på fredag? Her er hvorfor.

For deg som ikke fikk sett hendelsen eller som trenger en oppfriskning har jeg lagt ved linken her: http://www.nrk.no/sport/juryen-straffet-denne-northug-manoveren-1.12084783

Så hva er det egentlig som skjer på disse korte sekundene som kostet Northug en deplassering?

I starten ser vi at Northug ligger side om side med russeren, (Russeren har delt førsteplass)


men så begynner Northug å gå nærmere til høyre


og skjærer over russeren sine ski. (Russeren har delt andreplass)


Russeren trekker seg for å unngå fall eller andre vanskeligheter,


og når Northug kommer opp på siden av Pål Golberg, stopper han opp slik at russeren faller enda lenger bak i feltet. (Russeren har delt tredjeplass)


Her ser vi Northug er nr 2, mens russeren er nr 4.

På alle skirenn er det en Jury. De har som oppgave å se til at utøverne ikke bryter regler underveis i skirennet og reagere om det forekommer regelbrudd. Hva var det juryen ikke likte her?

Pustet støv av the International ski competition rules (ICR) og har funnet fram til de to reglene som Northug bryter. 

343.10.2 ... when overtaking occurs, competitors must not cause any obstruction. The overtaking skier must have his/her skis in front of the skis of the overtaken skier before skiing his/her best line.

Northug har altså ikke lov til å gå over skiene til russeren. Hans bakre skitupper må være foran russerens framfre skitupper før han kan gå inn foran russeren. Regelbrudd.

 

343.9 Obstruction is not allowed. This behavior is defined as deliberately ... blocking ... any competitor with any part of the body or ski equipment. 

 

Reglene sier også at den som går forbi har ansvaret for ikke å hindre. Northug går med vilje over skiene til russeren for å få en bedre posisjon, men blokkerer samtidig nevnte, slik at han må trekke seg. Regelbrudd.

 

Når det er slått fast at det er skjedd regelbrudd ser juryen til "FIS Jury - avgjørelses kartet":

 

Først spør vi oss: har det skjedd et regebrudd? Som vist ovenfor, ja.

 

Så spør vi oss: fikk den som gjorde regelbruddet fordel, eller ble noen forulempet av regelbruddet? Her mener Juryen tydeligvis at siden russeren gikk fra en frontposisjon til fjerdeplass, så fikk regelbruddet til Northug en negativ konsekvens for russeren. 

 

Deretter spør vi oss: Var det intensjonen til Northug å gå der han gikk? Med største sannsynlighet, ja.

 

Og da detter avgjørelsen ned på competition suspension eller på godt norsk, deplassering.

 

Kort oppsummert, regelbrudd skal alltid straffes med enten skriftlig advarsel eller disk/deplassering. Regelbrudd med følger for resultatet gis disk eller deplassering. Skriftlig advarsel fungerer som gult kort i fotball. To betyr disk. En skriftlige advarselen varer helt til sesongens slutt.

 

Dette er også grunnen til at Emil Jönsson fikk skriftlig advarsel for samme regelbruddet som Northug. Konsekvensene for regelbruddet til Jönsson hadde ingen åpenbare negative følger for de fem andre i heatet.

 

Therese Johaug og Heidi Weng, som begge har en skriftlig advarsel fra før, må være ekstra forsiktig når de går i morgen og resten av sesongen. Et lite regelbrudd, no matter how small, betyr disk nå!