hits

desember 2014

Er dette et blaff?

Forrige helg i Lillehammer tok norge 17 av 18 pallplasser. Mange, både i Norge og utlandet, ytret sin bekymring for dominansen til Norge, inkludert undertegnede. Men de fleste var enige om at denne dominansen ikke kom til å fortsette. Neste helg ville det sannsynligvis bli normalt igjen.

Nå er den helgen over. Helgen i Davos. Bildet ovenfor er fra søndagens sprint. Norge tok 10 av 12 pallplasser. Fortsatt et blaff?

Noen har kommentert at hukommelsen er kort. At vi ikke skal gå langt tilbake før vi finner nedturen i OL i Stchi. OL'et Norge skulle dominere , men hvor vi endte med å bli smørt bort. Vi tok 5 av 12 gullmedaljer. Vi ble beste nasjon. Hvor stor nedtur var det egentlig? Jeg vil heller påstå at uten smørebommen, hadde denne diskusjonen startet i OL.

Andre vil hevde at norske løpere må komme tildlig i form for å kvalifisere seg for VM i Falun. De andre nasjonene har ingen som truer bak dem og de trenger ikke være i form nå. De kan vente med formtopp til VM. Men sånn var det også i fjor i OL. Våre løpere måtte toppe formen tidlig, utlendingene kunne vente til mesterskapet. Likevel, med smørebom, tok vi 5 av 12 gull og ble beste nasjon.

Et «formtopp» argumentet gyldig da?

Noen mener at de andre nasjonene må satse mer. VI kan jo ikke gå saktere! For at de andre nasjonene skal satse mer, så trenger de mer penger. Men penger får de gjennom gode resultater og TV-eksponering av sponsorer. Om det ikke er en veldig snill sponsor, så vil de fleste sponsorer se resultater først. Resultater først, så penger.

Mange har også kommentert at vi heller burde være løsningsfokuserte framfor å være problemfokuserte. Jeg er helt enig.

Hva mener du kan gjøre sporten mer spennende for utlandet, mer jevn mellom de store og små nasjonene, mer interessant for TV-seere?

Skihilsen

Derfor er Kowalzcyk viktigere for Norge enn Bjørgen

På søndag skrev jeg blogginnlegget Dette er IKKE bra! om hvordan dominansen til Norge i skisporet ikke er bra for den internasjonale interessen for langrenn. På mandag lagde NRK en artikkel om Kowalczyks kronikk i polens nest største avis Gazeta hvor hun uttrykker fortvilelse over Norges dominans. Vi bør høre på Kowalczyk. Hun vet at uten henne ser ikke polakker på langrenn.Tour de ski har på det meste hatt 13-14 millioner seere på verdensbasis. I fjor, da Norge dominerte og Kowalczyk ikke deltok, var det bare rundt 7 millioner seere. Kowalczyk er alene den som får polakker til å følge med på langrenn. Derfor er hun den viktigste enkeltutøveren i hele langrennssirkuset. Bjørgen er verdt mindre uten Kowalczyk, mens Kowalczyk klarer seg godt alene.

Olympisk speaker, Kjell Erik Kristiansen tok dette bilde fra en av Tysklands største aviser på mandag etter at Norge gjorde rent bord i Lillehammer i helgen.

Langrenn vises direkte på TV i 8 land. Disse landene har til sammen 350 millioner innbyggere og potensielle seere. Likevel var det bare 4 millioner mennesker på verdensbasis som så Marit Bjørgen og Sundby vinne i helgen. Langrennsporten er skjør.

Kanskje vi Nordmenn bør sette mer pris på Justyna Kowalczyk?

Dette er IKKE bra!

 "Dominansen er skadelig for sporten på lik linje med Norges langrennsdominans" - Even Wetten om nederlendernes 23 av 36 OL-medaljer i Sotchi og 4 oransje paller. 


Jeg elsker langrenn! I 2008 gikk jeg jr VM i Italia sammen med Therese Johaug, Sjur Røthe og Ingvild Flugstad Østberg. Jeg elsker å gå på ski, se ski på TV og jeg heier som en galning når Sundby, Northug, Johaug, Bjørgen & Co viser seg fram i verdenscuppen. Og hva er vel morsommere enn når de vinner? Når vi vinner? Eller enda bedre, når vi tapetserer pallen i bade dame- og herreklassen? Da går vi helt av skaftet. Fy f*** så gode vi er!

I dag hadde vi topp fem i herreklassen og topp fire i dameklassen. Topp fem! Topp fire! Helt vanvittig! Vi jubler. Mediene jubler.

Fantastisk for skiinteressen i Norge.

Forferdelig for skiinteressen i verden.

Forferdelig for skiinteressen i Tyskland, Polen, Russland og Finland.

Enn så lenge lager svenskene  saker på hvor gode vi er og hvor dårlige de er. Men hvor mange saker lager de andre nasjonene fra søndagen på Lillehammer? I Tyskland, det største og viktigste markedet i europa, er interessen på bunnivå. Lederhosens hjemland viser nesten ikke langrenn på TV lenger.

Det har lenge vært gryende dominans i dameklassen de siste årene. Kalla og Kowalzcyk har dempet dominansen, men når kowalzcyk foreløpig ikke er i toppform, og Kalla blir slått av fire norske damer, er dominansen total. Når gutta også gjør rent bord, betyr det at Norge har tatt 25 av 30 pallplasser hittil i år.

Tilbake til skøytesporten. Vi gadd jo ikke engang å delta på 10 000 meteren i OL pga av nederlendernes dominans. Skøytehistorikeren Marnix Koolhaus frykter at dominansen til nederlenderne kan føre til at de snart er den eneste nasjonen som bryr seg nok til å prøve. Sier vår skihistoriker Thor Gotaas det samme om langrennsporten for vår del om noen år?

Det er et dilemma. De andre nasjonene gjør jo såklart sitt beste, og vi kan jo ikke be Bjørgen & Co om å trene dårligere heller.

Jeg elsker langrenn, men jeg ønsker også at andre nasjoner skal elske langrenn. Det er grenser for hvor mange helger på rad utlendingene vil se "Norgesmesterskapet" på ski. Jeg ser heller på en god film, enn å se på det "nederlanske" mesterskapet på skøyter.

Derfor ble Northug disket på fredag!

Fikk du med deg Petter Northugs deplassering på sprinten i Lillehammer på fredag? Her er hvorfor.

For deg som ikke fikk sett hendelsen eller som trenger en oppfriskning har jeg lagt ved linken her: http://www.nrk.no/sport/juryen-straffet-denne-northug-manoveren-1.12084783

Så hva er det egentlig som skjer på disse korte sekundene som kostet Northug en deplassering?

I starten ser vi at Northug ligger side om side med russeren, (Russeren har delt førsteplass)


men så begynner Northug å gå nærmere til høyre


og skjærer over russeren sine ski. (Russeren har delt andreplass)


Russeren trekker seg for å unngå fall eller andre vanskeligheter,


og når Northug kommer opp på siden av Pål Golberg, stopper han opp slik at russeren faller enda lenger bak i feltet. (Russeren har delt tredjeplass)


Her ser vi Northug er nr 2, mens russeren er nr 4.

På alle skirenn er det en Jury. De har som oppgave å se til at utøverne ikke bryter regler underveis i skirennet og reagere om det forekommer regelbrudd. Hva var det juryen ikke likte her?

Pustet støv av the International ski competition rules (ICR) og har funnet fram til de to reglene som Northug bryter. 

343.10.2 ... when overtaking occurs, competitors must not cause any obstruction. The overtaking skier must have his/her skis in front of the skis of the overtaken skier before skiing his/her best line.

Northug har altså ikke lov til å gå over skiene til russeren. Hans bakre skitupper må være foran russerens framfre skitupper før han kan gå inn foran russeren. Regelbrudd.

 

343.9 Obstruction is not allowed. This behavior is defined as deliberately ... blocking ... any competitor with any part of the body or ski equipment. 

 

Reglene sier også at den som går forbi har ansvaret for ikke å hindre. Northug går med vilje over skiene til russeren for å få en bedre posisjon, men blokkerer samtidig nevnte, slik at han må trekke seg. Regelbrudd.

 

Når det er slått fast at det er skjedd regelbrudd ser juryen til "FIS Jury - avgjørelses kartet":

 

Først spør vi oss: har det skjedd et regebrudd? Som vist ovenfor, ja.

 

Så spør vi oss: fikk den som gjorde regelbruddet fordel, eller ble noen forulempet av regelbruddet? Her mener Juryen tydeligvis at siden russeren gikk fra en frontposisjon til fjerdeplass, så fikk regelbruddet til Northug en negativ konsekvens for russeren. 

 

Deretter spør vi oss: Var det intensjonen til Northug å gå der han gikk? Med største sannsynlighet, ja.

 

Og da detter avgjørelsen ned på competition suspension eller på godt norsk, deplassering.

 

Kort oppsummert, regelbrudd skal alltid straffes med enten skriftlig advarsel eller disk/deplassering. Regelbrudd med følger for resultatet gis disk eller deplassering. Skriftlig advarsel fungerer som gult kort i fotball. To betyr disk. En skriftlige advarselen varer helt til sesongens slutt.

 

Dette er også grunnen til at Emil Jönsson fikk skriftlig advarsel for samme regelbruddet som Northug. Konsekvensene for regelbruddet til Jönsson hadde ingen åpenbare negative følger for de fem andre i heatet.

 

Therese Johaug og Heidi Weng, som begge har en skriftlig advarsel fra før, må være ekstra forsiktig når de går i morgen og resten av sesongen. Et lite regelbrudd, no matter how small, betyr disk nå!