hits

februar 2015

Heidi Wengs tårer - En hyllest!

Det er cirka 50 meter igjen til Marit Bjørgen går i mål. Som så mange ganger før venter de tre andre jentene på stafettlaget på andre siden av målstreken, klare til å gi den største gruppeklemmen i historien. Det har langrennsjentene gjort så mange ganger før. Det er blitt en tradisjon. En tradisjon vi alle gleder oss til. Både jentene og tilskuere.

Denne gangen var øyeblikket ekstra rørende. Ikke fordi vi vant overlegent, ikke fordi tirsdagens smørebom skulle revansjeres eller fordi vi endelig tok tilbake stafettronen vi tapte i Sotchi.

Det var måten Heidi Weng tok imot Marit Bjørgen.


Skjermdump fra NRK

For mens Astrid og Therese beveget seg rolig, men glade ut mot midten av målområdet hvor jentene vanligvis pleier å vente, løp en hoppende glad Heidi Weng resolutt mot selve målstreken! Skulle hun løpe over målstreken? Hun kan jo ikke gjøre det! En kunne se Astrid og Therese spørre seg selv om det samme. Astrid sto stille, Therese gikk bakover!


Skjermdump fra NRK

Men Heidi løp ikke over målstreken. Hun tok istedenfor et ekstra gledeshopp før hun nesten taklet Marit, som fortsatt hadde nokså stor fart, og kastet seg rundt halsen hennes! Først da stoppet Therese å gå bakover. Kanskje pustet hun litt ut, før hun smilende jogget fram sammen med Astrid for å bli med i gruppeklemmen.


Skjermdump fra NRK

Men ikke før Heidi Weng snudde seg fra Marit for å tørke et ansikt oppløst i tårer, så jeg hvor ekte gledesklemmen, gledeshoppet og gledestaklingen av Marit hadde vært. Hun var rett og slett så glad, så lykkelig, så i ekstase, at hun ikke kunne fått gitt Marit seiers-, eller skal vi si takkeklemmen, fort nok.



Det var så ekte, det var så ærlig!

Takk, Heidi!

PS: For dere som vil se det rørende øyeblikket om igjen, følg denne linken og spol fram til 00:54:03

Men værmeldingen viste jo snø!

Spørsmålet er: har smøreteamet sjekket yr.no's værmelding og værradar som er tilgjengelig for alle på nett?


Værradaren til yr.no kl 1330 viser snøbygen på vei nordover over Falun, en halv time før Marit Bjørgen skulle starte. 

I følge VG; "Charlotte Kallas smører valgte ski bare minutter før hun gikk ut med startnummer 49 klokken 13.55.30. Marit Bjørgen hadde bare med seg ett par til start da hun gikk ut åtte minutter senere". Men allerede halv to hadde man informasjonen om at snøværet ville komme og vedvare gjennom konkurransen (se værradar fra yr.no ovenfor).

«Vi vet at det begynner å snø, men ikke når det begynner å snø» - Knut Nystad til NRK etter smørebommen. Når man vet det, så forbereder man selvfølgelig ski for både det føret man har der og da, og for det føret man vet kommer! 

De mindre smøreteamene som Japan, Frankrike, Sveits og USA lyktes i dag. Det var ingen overraskelse at snøværet kom. Spørsmålene jeg sitter igjen med da er: 

1. Har dere sjekket yr.no's værradar?

2. Om dere har det, hvordan kan «verdens beste smøreteam» ikke ta med et plan-B skipar til start? 

3. Er dette "verdens beste smøreteam"?

Har idrettsutøvere blitt kjedelige?

Tirsdag uttalte jeg meg til Nettavisen på spørsmålet: «Er VM «vellykket» uten Northug-Gull?»

Les om det her

Sannheten er at for mange vil det ikke være det. Noen ser nemlig bare på langrenn pga av Northug. Jeg har flere venner som sier rett ut at de ikke gidder å se på langrenn om Northug ikke går. En vanlig frase er:

Venn - Går Northug?

Meg - Nei, ikke i dag.

Venn - Ok, da gidder jeg ikke se på

En annen sa:

Venn - Northug gjør at jeg skikkelig gleder meg!

Så hva forteller dette oss? Jeg tror det forteller oss at den utenomsportslige underholdningen er like viktig som den sportslige underholdningen.

I idrett blir medierådgivere brukt hyppig. Idrettsutøvere har i dag medierådgivere som trener dem i kunsten å svare politisk korrekt på spørsmål fra reportere og journalister. Her skal ingen forsnakke seg eller bøye seg i hatten. Men kanskje det er å gjøre utøverne en bjørnetjeneste? Å svare politisk korrekt blir fort kjedelig i lengden. Alle svarer likt. Det blir tørt og forutsigbart. Laber underholdningsverdi.

Det er derfor Petter Northug er så poppis i mediene. Fullstendig uforutsigbar og underholdende UTEN å engang ha ski på beina!

Heidi Wengs «bøye seg i hatten»-forsnakkelse var en kjempe «suksess»! Alle bøyde seg i hatten de neste dagene. Kjempegøy! Hvem elsker ikke den ufrivillige morsomme som plutselig plopper ut med uforutsigbare morsomheter?

Er det kanskje tid for medierådgivere å tenke nytt? Hvordan trene opp idrettsutøverne sine til å bli mer underholdende? Mer uforutsigbare? Mer morsomme? Mer interessante personer uttad?

Og så vi unngår misforståelser, jeg sier ikke at alle skal bli som Petter Northug eller Zlatan, men at vi underholdes av typer i idrett, ikke blankpolerte speilbilder.




Ærlig talt, Gunde Svan!

I dag er det laget en sak på Nettavisen og NRK om Gunde Svan, fra et intervju med expressen, hvor han uttaler seg om blant annet Petter Northug. Det skal jeg gi et tilsvar på her.


Foto: Nettavisen og Sindre Ræder

Gunde kommer nemlig med to beskyldninger mot Petter Northug. 

Den første er at Gunde selv mener å observere en ukultur i skiløypene fra nordmenn i skandinavisk cup, som han da legger Northug til skyld for.

"De tar over stadion, går mot kjøreretningen og skrenser ned sporene". "Selvsikre nordmenn som Petter Northug ... har en negativ påvirkning på kommende generasjoner" 

For det første: Hva mener du med å ta over stadion? Hva betyr det? Er vi for mange nordmenn? Hvis det er tilfellet, beklager at vi har for god rekruttering. Merkelig kommentar...

For det andre: Denne skrensinga og å gå mot kjøreretningen er nytt for meg, men siden du "mener dette helt klart" så må det vel være sant? Du får det til å høres ut som at alle nordmenn bryter konkurransereglene i langrenn. Å skjære alle over en kam er jo, som alle vet, svært politisk korrekt. Hvis det er sant, så er det tross alt TDenes og arrangørenes jobb å holde orden i skiløypene under konkurranser, ikke Petter Northug! Feil person å legge skylden på, Svan. Jeg opplever at vi ikke har dette problemet i Norge. Send TDene deres og arrangørene deres over til oss, så skal vi lære dem opp.

For det tredje: Er det galt å være selvsikker og nå? Ja, la oss alle gå rundt som sosialt usikre mennesker. Og for at en utøver skal prestere er det jo allment kjent at det er viktig å ikke være selvsikker. Bra pepptalk for kommende generasjoner, Svan. Du må ha vært en strålende motivator for utøverene dine da du var landslagsjef for Sverige.

Den andre beskyldningen er at Northug utnytter andre. Spesifikt at han utnytter andre ved å henge på under skirenn og ikke dra selv og at det er dårlig sportsånd.

Ærlig talt, Gunde, følger du ikke med i timen. Du forveksler dårlig sportsånd med taktikk! Langrenn er ikke bare intervallstart lengre. Det handler ikke lengre om å bare være i best form og om å gå fortest fra A til Å. Det handler om å komme først i mål, om å være smart, å spille på sine styrker!  Fordømmer du også sykkelverdenen pga det samme taktikkeriet der? 

Det er FIS og Vegard Ulvang som har bestemt denne utviklingen for å øke langrennssporten underholdningsverdi. Ikke Petter Northug. Kritiser dem om du er uenig med utviklingen.

Det er tydelig at du har et horn i siden til Northug, Svan. Men, som Northug, gikk du også egne veier. Så ikke sett deg nå på en høy hest og kast ut kommentarer for å slukke din grunnløse frustrasjon. Det kler ikke en gammel storhet. Tvert imot.