hits

Landslaget

Men værmeldingen viste jo snø!

Spørsmålet er: har smøreteamet sjekket yr.no's værmelding og værradar som er tilgjengelig for alle på nett?


Værradaren til yr.no kl 1330 viser snøbygen på vei nordover over Falun, en halv time før Marit Bjørgen skulle starte. 

I følge VG; "Charlotte Kallas smører valgte ski bare minutter før hun gikk ut med startnummer 49 klokken 13.55.30. Marit Bjørgen hadde bare med seg ett par til start da hun gikk ut åtte minutter senere". Men allerede halv to hadde man informasjonen om at snøværet ville komme og vedvare gjennom konkurransen (se værradar fra yr.no ovenfor).

«Vi vet at det begynner å snø, men ikke når det begynner å snø» - Knut Nystad til NRK etter smørebommen. Når man vet det, så forbereder man selvfølgelig ski for både det føret man har der og da, og for det føret man vet kommer! 

De mindre smøreteamene som Japan, Frankrike, Sveits og USA lyktes i dag. Det var ingen overraskelse at snøværet kom. Spørsmålene jeg sitter igjen med da er: 

1. Har dere sjekket yr.no's værradar?

2. Om dere har det, hvordan kan «verdens beste smøreteam» ikke ta med et plan-B skipar til start? 

3. Er dette "verdens beste smøreteam"?

Er dette et blaff?

Forrige helg i Lillehammer tok norge 17 av 18 pallplasser. Mange, både i Norge og utlandet, ytret sin bekymring for dominansen til Norge, inkludert undertegnede. Men de fleste var enige om at denne dominansen ikke kom til å fortsette. Neste helg ville det sannsynligvis bli normalt igjen.

Nå er den helgen over. Helgen i Davos. Bildet ovenfor er fra søndagens sprint. Norge tok 10 av 12 pallplasser. Fortsatt et blaff?

Noen har kommentert at hukommelsen er kort. At vi ikke skal gå langt tilbake før vi finner nedturen i OL i Stchi. OL'et Norge skulle dominere , men hvor vi endte med å bli smørt bort. Vi tok 5 av 12 gullmedaljer. Vi ble beste nasjon. Hvor stor nedtur var det egentlig? Jeg vil heller påstå at uten smørebommen, hadde denne diskusjonen startet i OL.

Andre vil hevde at norske løpere må komme tildlig i form for å kvalifisere seg for VM i Falun. De andre nasjonene har ingen som truer bak dem og de trenger ikke være i form nå. De kan vente med formtopp til VM. Men sånn var det også i fjor i OL. Våre løpere måtte toppe formen tidlig, utlendingene kunne vente til mesterskapet. Likevel, med smørebom, tok vi 5 av 12 gull og ble beste nasjon.

Et «formtopp» argumentet gyldig da?

Noen mener at de andre nasjonene må satse mer. VI kan jo ikke gå saktere! For at de andre nasjonene skal satse mer, så trenger de mer penger. Men penger får de gjennom gode resultater og TV-eksponering av sponsorer. Om det ikke er en veldig snill sponsor, så vil de fleste sponsorer se resultater først. Resultater først, så penger.

Mange har også kommentert at vi heller burde være løsningsfokuserte framfor å være problemfokuserte. Jeg er helt enig.

Hva mener du kan gjøre sporten mer spennende for utlandet, mer jevn mellom de store og små nasjonene, mer interessant for TV-seere?

Skihilsen

Derfor er Kowalzcyk viktigere for Norge enn Bjørgen

På søndag skrev jeg blogginnlegget Dette er IKKE bra! om hvordan dominansen til Norge i skisporet ikke er bra for den internasjonale interessen for langrenn. På mandag lagde NRK en artikkel om Kowalczyks kronikk i polens nest største avis Gazeta hvor hun uttrykker fortvilelse over Norges dominans. Vi bør høre på Kowalczyk. Hun vet at uten henne ser ikke polakker på langrenn.Tour de ski har på det meste hatt 13-14 millioner seere på verdensbasis. I fjor, da Norge dominerte og Kowalczyk ikke deltok, var det bare rundt 7 millioner seere. Kowalczyk er alene den som får polakker til å følge med på langrenn. Derfor er hun den viktigste enkeltutøveren i hele langrennssirkuset. Bjørgen er verdt mindre uten Kowalczyk, mens Kowalczyk klarer seg godt alene.

Olympisk speaker, Kjell Erik Kristiansen tok dette bilde fra en av Tysklands største aviser på mandag etter at Norge gjorde rent bord i Lillehammer i helgen.

Langrenn vises direkte på TV i 8 land. Disse landene har til sammen 350 millioner innbyggere og potensielle seere. Likevel var det bare 4 millioner mennesker på verdensbasis som så Marit Bjørgen og Sundby vinne i helgen. Langrennsporten er skjør.

Kanskje vi Nordmenn bør sette mer pris på Justyna Kowalczyk?

Dette er IKKE bra!

 "Dominansen er skadelig for sporten på lik linje med Norges langrennsdominans" - Even Wetten om nederlendernes 23 av 36 OL-medaljer i Sotchi og 4 oransje paller. 


Jeg elsker langrenn! I 2008 gikk jeg jr VM i Italia sammen med Therese Johaug, Sjur Røthe og Ingvild Flugstad Østberg. Jeg elsker å gå på ski, se ski på TV og jeg heier som en galning når Sundby, Northug, Johaug, Bjørgen & Co viser seg fram i verdenscuppen. Og hva er vel morsommere enn når de vinner? Når vi vinner? Eller enda bedre, når vi tapetserer pallen i bade dame- og herreklassen? Da går vi helt av skaftet. Fy f*** så gode vi er!

I dag hadde vi topp fem i herreklassen og topp fire i dameklassen. Topp fem! Topp fire! Helt vanvittig! Vi jubler. Mediene jubler.

Fantastisk for skiinteressen i Norge.

Forferdelig for skiinteressen i verden.

Forferdelig for skiinteressen i Tyskland, Polen, Russland og Finland.

Enn så lenge lager svenskene  saker på hvor gode vi er og hvor dårlige de er. Men hvor mange saker lager de andre nasjonene fra søndagen på Lillehammer? I Tyskland, det største og viktigste markedet i europa, er interessen på bunnivå. Lederhosens hjemland viser nesten ikke langrenn på TV lenger.

Det har lenge vært gryende dominans i dameklassen de siste årene. Kalla og Kowalzcyk har dempet dominansen, men når kowalzcyk foreløpig ikke er i toppform, og Kalla blir slått av fire norske damer, er dominansen total. Når gutta også gjør rent bord, betyr det at Norge har tatt 25 av 30 pallplasser hittil i år.

Tilbake til skøytesporten. Vi gadd jo ikke engang å delta på 10 000 meteren i OL pga av nederlendernes dominans. Skøytehistorikeren Marnix Koolhaus frykter at dominansen til nederlenderne kan føre til at de snart er den eneste nasjonen som bryr seg nok til å prøve. Sier vår skihistoriker Thor Gotaas det samme om langrennsporten for vår del om noen år?

Det er et dilemma. De andre nasjonene gjør jo såklart sitt beste, og vi kan jo ikke be Bjørgen & Co om å trene dårligere heller.

Jeg elsker langrenn, men jeg ønsker også at andre nasjoner skal elske langrenn. Det er grenser for hvor mange helger på rad utlendingene vil se "Norgesmesterskapet" på ski. Jeg ser heller på en god film, enn å se på det "nederlanske" mesterskapet på skøyter.