hits

Derfor ble Northug disket på fredag!

Fikk du med deg Petter Northugs deplassering på sprinten i Lillehammer på fredag? Her er hvorfor.

For deg som ikke fikk sett hendelsen eller som trenger en oppfriskning har jeg lagt ved linken her: http://www.nrk.no/sport/juryen-straffet-denne-northug-manoveren-1.12084783

Så hva er det egentlig som skjer på disse korte sekundene som kostet Northug en deplassering?

I starten ser vi at Northug ligger side om side med russeren, (Russeren har delt førsteplass)


men så begynner Northug å gå nærmere til høyre


og skjærer over russeren sine ski. (Russeren har delt andreplass)


Russeren trekker seg for å unngå fall eller andre vanskeligheter,


og når Northug kommer opp på siden av Pål Golberg, stopper han opp slik at russeren faller enda lenger bak i feltet. (Russeren har delt tredjeplass)


Her ser vi Northug er nr 2, mens russeren er nr 4.

På alle skirenn er det en Jury. De har som oppgave å se til at utøverne ikke bryter regler underveis i skirennet og reagere om det forekommer regelbrudd. Hva var det juryen ikke likte her?

Pustet støv av the International ski competition rules (ICR) og har funnet fram til de to reglene som Northug bryter. 

343.10.2 ... when overtaking occurs, competitors must not cause any obstruction. The overtaking skier must have his/her skis in front of the skis of the overtaken skier before skiing his/her best line.

Northug har altså ikke lov til å gå over skiene til russeren. Hans bakre skitupper må være foran russerens framfre skitupper før han kan gå inn foran russeren. Regelbrudd.

 

343.9 Obstruction is not allowed. This behavior is defined as deliberately ... blocking ... any competitor with any part of the body or ski equipment. 

 

Reglene sier også at den som går forbi har ansvaret for ikke å hindre. Northug går med vilje over skiene til russeren for å få en bedre posisjon, men blokkerer samtidig nevnte, slik at han må trekke seg. Regelbrudd.

 

Når det er slått fast at det er skjedd regelbrudd ser juryen til "FIS Jury - avgjørelses kartet":

 

Først spør vi oss: har det skjedd et regebrudd? Som vist ovenfor, ja.

 

Så spør vi oss: fikk den som gjorde regelbruddet fordel, eller ble noen forulempet av regelbruddet? Her mener Juryen tydeligvis at siden russeren gikk fra en frontposisjon til fjerdeplass, så fikk regelbruddet til Northug en negativ konsekvens for russeren. 

 

Deretter spør vi oss: Var det intensjonen til Northug å gå der han gikk? Med største sannsynlighet, ja.

 

Og da detter avgjørelsen ned på competition suspension eller på godt norsk, deplassering.

 

Kort oppsummert, regelbrudd skal alltid straffes med enten skriftlig advarsel eller disk/deplassering. Regelbrudd med følger for resultatet gis disk eller deplassering. Skriftlig advarsel fungerer som gult kort i fotball. To betyr disk. En skriftlige advarselen varer helt til sesongens slutt.

 

Dette er også grunnen til at Emil Jönsson fikk skriftlig advarsel for samme regelbruddet som Northug. Konsekvensene for regelbruddet til Jönsson hadde ingen åpenbare negative følger for de fem andre i heatet.

 

Therese Johaug og Heidi Weng, som begge har en skriftlig advarsel fra før, må være ekstra forsiktig når de går i morgen og resten av sesongen. Et lite regelbrudd, no matter how small, betyr disk nå!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar